Om oss

Vi är två bröder som har ett stort aktieintresse gemensamt och bloggen är tänkt vara en mötesplats där vi kan samla och diskutera idéer. Ni hittar oss även på Twitter: @maxhenrikson2 @jesperhenrikson

lördag 31 december 2016

Utvärdering av börsåret 2016

Skrivet av Max Henrikson 31/12/2016

2016 blev i det stora hela ett ganska dåligt, eller i vart fall mediokert investeringsår för mig. Jag har avkastat 6.32 % på alla konton, eller 38 700 kr.

Jag inledde året katastrofalt och var ner 20% på redan den sista Februari. Mer om lärdomarna från min detta senare. Jag var dock inte fullinvesterad vid denna tidpunkt och jag fyllde på Avanzadepåerna rejält under våren, så mina 38 700 kr i avkastning motsvarar snarare en uppgång på 10 - 12%. 

Idag är det sammanlagda värdet av mina Avanzadepåer 403 000 kr och en viktig milstolpe för mig var att komma över 400 000 kr. Dyrt boende och dyra levnadskostnader i London har gjort det svårt att upprätthålla en bra sparkvot som under året har legat strax under 15%, men jag hoppas på att öka denna kvot under 2017.

Även om avkastningen under året varit sämre än jag hade hoppas på har jag lärt mig desto mer. Jag har jobbat på at bli mer långsiktig och hålla fast vid mina case under längre tid. Bloggandet är en viktig del i detta och jag har under sommaren/hösten påbörjat arbetet med att koncentrera portföljen till de innehav jag verkligen tror på.

Nedan följer mitt år i relation till OMXS30, som jag gick om på mållinjen, men detta är ett index utan utdelningar och inklusive utdelningar hamnar jag strax under index.Den största lärdomen tar jag med mig från 2016 är mitt totala misslyckande i Vardia, där jag gick in för tungt initialt och dessutom snittade ner mig inför den årsrapport som kom den 28 Februari. Till slut satt jag med en kollosal position på >20% av portföljen och höll tummarna natten till rapporten. Jag hade conviction i att väret på kundstocken i Vardia (Numera Insr Insurance Group) utgjorde ett golv för aktien och att det fanns en enorm potential på uppsidan om rapporten föll väl ut. Så blev inte fallet och aktien störtdök ytterligare 30% på dagen.

Nedan följer en screenshot på min vår i Vardia och jag måste erkänna att jag får lätt ångest av att titta på denna graf, inklusive mina agerande. Totalt mer än halverades värdet I Vardia Från Januari till Mars och när jag till slut kom ur aktien var min portfölj ner 20% och index låg samtidigt på – 5%.

Följande lärdomar tar jag med mig:

1.       Överanalysera inte värdet på en tillgång (och var aldrig 100% säker på att du har rätt)
2.       Ha respekt för att turn around case kanske aldrig vänder
3.       Undvik företag som inte ännu visar vinster (eller kräv rabatt för detta)

Efter min ”Vardia-incident” har portföljerna utvecklats bättre och nedan följer utvecklingen post Vardia.

Jag nämnde inledningsvis att jag under sommar och höst aktivt har försökt skala upp mina bästa case och dra ner på antalet innehav. Jag vill gärna ligga runt 12 innehav och det har väl gått sådär med att skala bort alla mindre innehav. Jag har dock kommit en bit på vägen och mina 6 största innehav utgör nu 60 % av portföljen. Jag hoppas kunna fortsätta med att antingen sälja av eller skala upp mindre innehav så att jag känner att jag har 100% koll på alla innehav inför rapporter mm. Problemet jag upplever just nu är att mycket har blivit dyrt på den svenska börsen. Samtidigt är kronan nedpressad vilket gör det svårare att fyndköpa utomlands.

Nedan följer min förtfölj per den 31/12/2016


Här kommer en kommentar om mina största innehav:

Värderingen på Avensia har kommit upp rejält, men jag tror fortsatt på caset och inväntar spänt årsrapporten där jag hoppas på att få se en fingervisning av hur det går för licensintäkterna för Avansia Storefront.

Även Nilörngruppen har värderats upp en bit, men ett P/E tal på 15 för rullande 12 är inte skrämmande givet bolagets tillväxt och kvalité. Listbytet under 2017 bör dessutom leda till ökat intresse och inflöde av kapital.

Mina norska sparebanker: Skue och Sör, är båda både kvalitativa banker med låga kostnader i förhållande till intäkterna. Dessutom är de mycket billiga sett till både P/E och P/B. De har båda en mycket fin DA på 5-6% och när räntorna tickar uppåt bör man uppnå ännu bättre räntemarginaler.

Protector har tagit stryk i höst, men jag har en stark conviction till detta case och jag siktar på att att öka mitt innehav ytterligare inom det närmsta halvåret.

Avanza Zero är ett spel på att en svag krona och ska gynna verkstad. Samtidigt får jag bankerna som är i en stigande trend.  

Byggmax har haft ett dåligt år på börsen och man har under året jobbat i ROT-motvind, men bolaget är numera hyfast billigt och jag tycker man ligger bra positionerade för en digitalisering och tjänstefiering av byggmaterialbranschen.

Novo Nordisk köpte jag "på dippen" i höstas, men jag gick tyvärr in för tidigt och ligger för närvarande back nästan 20%. Kring dessa nivåer är bolaget dock billigt och som vanligt har marknaden överreagerat. Hade det inte varit för den svaga kronan hade jag kunnat tänka mig att köpa mer. 

Någon mer i läsarflödet som brände sig på Vardia eller har ni någon allmän input?


God avkastning 2017! 

2 kommentarer:

 1. Hej! Jag tycker att du har en spännande portfölj, kanske något för många olika aktier för min smak. Jag saknar välskötta och bortglömda fastighetsbolaget Amhult 2 som bygger bostäder och kommersiella lokaler i Torslanda i Göteborg. Det är en aktie som är utanför radarn ännu och har mycket stor potential.


  Mvh

  SvaraRadera
 2. Tack, ja målet är att eliminera de mindre innehavet ill föremål för de större under 2017. Bland annat kommer jag fylla på med Protector. Har även kollat på Amhult2 och den ligger bra till på inköpslistan. Jesper skrev förresten en analys om bolaget här på bloggen i samband med nyemissionen nyligen.

  Med vänlig hälsning,
  Max

  SvaraRadera