Uppdaterade tankar om Amhult 2

Av Jesper Henrikson

Det har gått drygt 6månader sedan jag skrev en analys avAmhult 2. Sedan dess har kursen gått från drygt 80kr till dagens kurs på 73kr. Detta samtidigt som börsen varit stekhet. Frågan jag ställer mig är: vad har hänt på ett fundamentalt plan? Jag tänkte därför göra en uppdatering av vad som har hänt sedan analystillfället för att på så sätt redogöra för ifall det bara är aktiemarknaden som tycker att aktien är tråkig, eller ifall caset har förändrats.


Nedanstående tabell redogjordes för i analysen och jag tänkte ha den som en utgångspunkt.


Amhult 2 har ett väldigt trevligt månadsbrev som ger information om verksamheten som kompletterar de väldigt innehållsfattiga kvartalsrapporterna. För prenumeration av detta månadsbrev får man skriva ett mail till denna adress.

Nedan följer en sammanfattning av det viktiga som hänt under de gångna månaderna.

Januari
Arbete med bygglov för Luftseglaren 2 (kvarter J) som förväntas godkännas under Q1 2017. Signalflyget 1 går enligt plan. Samtliga lägenheter signerade och tillträde är planerat till den 4april 2017.

Februari
Bokslut för 2016 och bolaget redovisade att substansvärdet uppgick till 74,08kr per den 31/12 2016. Resultat per aktie var 3,24kr. Under 2016 ökade det beräknade värdet på bolagets bestånd med 68,9MSEK, en ökning med nästan 15% jämfört en värdering från den 31/12 2015. Under 2017 startar produktionen av Signalflyget 2 (kvarter M & L) och Luftseglaren 2 (kvarter J).

Mars
Slutbesiktning för Signalflyget färdigt och kvarteret anses nu helt färdigställt.

April
Årsstämma där samtliga befintliga ledamöter, inklusive styrelseordförande, omvaldes. Byggnation av Signalflyget 2 har påbörjats. Inflyttning har skett i Signalflyget 1. Då inflyttning skedde i början av april kommer detta innebära nya hyresintäkter från 53st hyresrätter samt för en handelslokal för en Elon-butik. Jag har mailat bolaget och frågat vad hyrorna ligger på, men jag nöjer med nu med ett antagande. Vi vet att arean är totalt 5300m2 och antag på det att 10% av ytan är "spillyta" till trappor, korridorer etc. Efter mailande med bolaget vet jag att årsintäkten per kvadratmeter är 1800kr. Detta leder till intäkter på ca 8,6MSEK, vilket blir 2,15MSEK per kvartal. Detta kan jämföras med intäkterna för Q1 som låg på 5MSEK – dvs en ökning på ca 40% jämfört med befintliga intäkter.

Dessutom slöts ett avtal mellan Lysevägens Bostads AB (som Amhult2:s ordförande, Eigil Jacobsen, äger) och Amhult2 rörande samarbete kring Skogens Gård. Tillsammans har man nu ansökt om detaljplan för bostadsändamål. Tanken är, som jag nämnde i analysen, att ägande av Skogens Gård kommer att övergå från Lysevägens Bostad till Amhult2.

Maj
Ett 20-årigt avtal har skrivits med Folktandvården i Willys-huset, dvs Radarflyget. Detta kommer att innebära en utbyggnad av kvarteret med 400m2. Planerad inflyttning är satt till den 1/1 2018. Entreprenadavtal tecknat för byggnation av Luftseglaren 2, dvs kvarter J. Byggnation startar i augusti 2017 och kvarteret ska vara färdigställt under ”första perioden av 2019”.

En uppdaterad bild av läget följer:


Sammanfattningsvis rullar verksamheten på riktigt bra. Signalflyget 1 blev klart i tid och inflyttning skedde något tidigare än vad jag vågat tro. Signalflyget 2 har börjat byggas helt enligt plan. Slutligen kommer Luftseglaren 2 att börja byggas något tidigare än vad jag trott. Amhult2 fortsätter alltså att leverera på eller något före plan.

I övrigt har styrelseordförande Eigil Jakobsen minskat sitt innehav med drygt 5300st aktier till en kurs på 90kr. Detta gjordes i slutet av december och motsvarar alltså knappt en halv miljon kronor. Jag ser dock inget som helst signalvärde i detta eftersom det är en spottstyver av Eigils totala innehav i bolaget.

I det stora hela går företaget så bra som jag hoppats på och inget oväntat har skett. Aktien handlas nu under substansvärdet. Detta har jag utnyttjat detta genom att öka på mitt innehav, vilket nu är portföljens största.

Vad är era tankar kring Amhult2? 

Kommentarer

 1. Var står det info om att stridsflyget omfattar 7km2? Jag lyckas inte hitta informationen om bland annat det kvarteret och på http://www.amhult2.se/projekt/kv-stridsflyget/ står det 1300m2 för fastigheten, men då antar jag att parkeringen är övrigt yta. Var hittar jag det? Bygger eget excelark då det onekligen ser intressant ut. Tack för bra inlägg!
  /Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel! Har inte den infon färskt i minnet men jag har för mig att jag gick igenom prospektet till förra höstens nyemission där det stod utskrivet i ganska bra detalj gällande ytan för samtliga kvarter.

   Jesper

   Radera
 2. Hej, en varning an substansvärdet, det är inte 74 kr om du tar med de nyemitterade aktierna utan beräknas på ett snitt över året. Jag har påpekat detta för företaget men de verkar inte bry sig. Det verkliga substansvärdet bör ligga en bit under 70 kr beräknat på drygt 6,8m aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack för input. Ok, jag förstår dock inte varför det vore relevant att ta en genomsnittlig värdering över året istället för en aktuell sådan. Hur ser du på caset i stort?

   Jesper

   Radera
 3. Tja!

  Caset Amhult 2 ser i mina ögon riktigt intressant ut. Det är mitt största innehav. Kom i håg att Amhult 2 är ett litet bolag med en liten administration så det gäller att ha tålamod då det sannolikt tar 4-5 år innan hela projektet är färdigbyggt. Därefter kan de fokusera på projektet "Skogens gård". Amhult 2 är en spännande aktie för den långsiktige investeraren med STORT tålamod.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Henrik för din kommentar. Jag håller verkligen med dig på samtliga punkter. Det här är och kommer att förbli en "tråkig" aktie så det gäller bara att ha tålamod.

   Jesper

   Radera
 4. Svar till Unknown: Amhult 2 har en väldigt konservativ beräkning av substansvärdet och som huvudägaren brukar säga på sikt kommer värdet fram... Amhult 2 är alltså ett långsikt case för byrålådan. Bland annat envisas man med att redovisa eget kapital som substansvärde medan det är consensus på marknaden att använda EPRA-NAV dvs inklusive uppskjuten skattesskuld och då blir substansvärdet drygt 74 kr för 2016 även med det högre aktieantalet efter emissionen.

  SvaraRadera
 5. Amhult2 borde vara ett av börsens mest undervärderade bolag sett till låg risk, men betydande potential. Problemet är bara att man måste ha en lång horisont och tålamod. Omkring 2020-2021 tror jag vi ser en substans på 150:- till 200:- per aktie och en VPA på kanske drygt 10:-, kanske betydligt mer. Direktavkastningen borde även den bli betydande. En aktie för den berömda byrålådan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din input! Jag delar verkligen dina tankar.

   Jesper

   Radera
 6. Angående ditt frågetecken om hyresnivån på den nya fastigheten så finns alla hyror och driftskostnader i följande dokument: http://www.amhult2.se/files/1714/8819/3744/Vrdering_2016.pdf
  Intressant är också vad signalflyget 2 var värderad till då (2016 dec) jämfört vad det kommer bli i nästa värdering. Känns som bra uppsida :-)
  Har skrivit om Amhult på min blogg också så kika gärna där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha för bra input. Nu har jag korrigerat i texten.
   Ska ta en kik på din blogg på direkten!

   Jesper

   Radera
 7. Signalflyget 1 menade jag angående värderingen... Fort o fel :-)

  SvaraRadera
 8. Du gör en intressant och läsvärd analys av Amhult 2. Du får jättegärna fortsätta att följa och skriva om bolaget.

  SvaraRadera
 9. Amhult2:s Q2 kom igår. Där tyder det mesta på att den beräknade vinsten som finns i er blogg om Amhult2 den 5 december 2016 kommer att rejält överträffas. Ni räknar med 0,80 kr för året 2017. Om man betänker att i Q2 ingår Signalflyget 1 inte hela perioden, då inflyttning skett successivt under april, slår dessa intäkter igenom fullt ut H2. Mer troligt är att vi hamnar på 1,60 till 2,00 för helåret. Är detta en tillfällighet att driftnetto blir så pass bra eller behöver vinsten i er beräkning höjas även för åren fram till och med 2021? Oavsett, så är aktien köpvärd för den långsiktige.

  SvaraRadera
 10. Ja, det ser bättre och bättre ut för Amhult 2 och för alla aktieägare. Jag bedömer att vinsten behöver revideras upp för åren fram till och med 2021. Det är en aktie för den omtalade byrålådan. Tålamod är ordet!

  SvaraRadera
 11. https://www.redeye.se/arena/posts/litet-undervaerderat-fastighetsbolag-i-expansiv-region-med-spaennande

  SvaraRadera
 12. Vad tror ni substansvärdet per aktie kommer ligga på vid årsskiftet 17/18?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Finansiell årskrönika 2020

Våra portföljer

Fördjupad analys av Catella