Catella Q3

Av: Jesper Henrikson


Catella släppte i torsdags sin Q3-rapport, som i mitt tycke var stark över hela linjen. Viktigast är såklart att PIM levererade starkt, eftersom det är där det största värdet i Catella ligger. Att resultatet från avyttringen av Grand Central blev 33 MSEK högre än tidigare kommunicerat är såklart också positivt. Den sista delen som var riktigt bra är att avyttringen av Catella Bank går enligt plan och att man förväntar sig vara färdig med detta under H1-21.

PIM
AUM ökade med 9,4% jämfört med Q2 och uppgick till 116 mdr SEK. Property Funds (PF) ökade med 5% och Property Asset Management (PAM) med hela 17%. Riktigt starka siffror alltså. Den starka ökningen inom PAM kommer främst från ett stort mandat för tre shoppingcenter i UK.



Avyttringen av Grand Central (GC) gav ett resultat på +208 MSEK, att jämföra med +175 MSEK som tidigare kommunicerats. Bokföringsmässigt läggs 175 MSEK under Övrigt, medan 33 MSEK läggs i Project Management vilket alltså är en del av PAM inom PIM. Ytterligare 14 MSEK lades till Project Management och därför är intäkterna för PAM således ”dopade” med 47 MSEK.

Intäkter uppgick i Q3 till hela 349 MSEK, vilket är en ökning på hela 95%! PF växte med 59% och PAM med hela 208% och exkluderat för vinster inom Project Management var tillväxten +135%. Den stora ökningen kommer främst från prestationsbaserade intäkter. Detta är klart positivt men man ska inte glömma att det viktigaste är att man fortsätter öka AUM.

Den starka intäktsökningen ledde till ett starkt rörelseresultat om 92 MSEK. Exkluderat för Project Management landade EBIT på 45 MSEK, vilket gör att den underliggande rörelsemarginalen landade på 15%. 
Anställningar inom PIM fortsätter, vilket antyder fortsatt gasen i botten. 




Corporate Finance
Intäkterna för Corporate Finance var 1% lägre än Q3 ifjol. Ganska väntat och inget större att kommentera kring. VD/ordförande är tydlig med att han vill stärka Catellas marknadsposition på den tyska marknaden framöver.



Equity & Hedge
Från och med Q3-20 läggs Mutual Funds under ”övriga innehav” i balansräkningen istället för att särredovisas. Detta eftersom man numera endast äger 30% av denna del efter försäljningen till Athanase. AUM för Equity & Hedge består därför nu endast av IPM vilket gör att detsamma gäller för antalet anställda. 



VD/ordf. är tydlig med att denna del INTE är core business, men det återstår att se om det är om 1 eller 10 år som detta synliggörs. Oavsett antyder bolaget att man vill bli av med denna del på sikt. Tillsvidare omallokerar man personal till framtagning av nya produkter, men man skriver även att man ”anpassar kostnadsbasen framöver”, dvs man kommer att sparka folk. Bra!

Catella Bank
Avyttringen av Catella bank löper på enligt plan och man behåller sin prognos om att allt ska vara klart under H1 2021. Förhoppningen är att lämna in banklicensen innan årsskiftet. Efter det är det tillsynsmyndigheten som kommer att ta över arbetet, vilket lämnar mer tid och energi åt annat för Catella. Dessutom lär detta innebära att inga fler kostnader på koncernnivå behöver tas för detta trassel. Mycket bra!

Avslutande ord
Kort och gott en mycket bra rapport från Catella. Värdedrivande PIM levererar storartat och bolaget kommer snart vara mycket mer tydligt, lättare att analysera och inga släpande koncernkostnader från bankdelen. 

Kommentarer

  1. Hej,
    Tack för bra tankar om Catella (och de tidigare analyserna du har skrivit om dem). Hur ser du på deras nettoskuldsättning. Är ju något kneppigt att beräkna vad EV är egentligen? De verkar kunna få ut ca 350-400mSEK efter de avyttrat bankverksamheten. Tar man deras exploaterings- och projektfastigheter + likvida medel minus upplåning kreditinstitut och obligationslån får man ett övervärde på drygt 700mSEK. Skulle i så fall dra ned värdet som man ska relatera till EBIT rätt kraftigt. Vore intressant att höra hur de tänker runt det.

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena! Sorry för sent svar. Tack ska du ha! Jag tycker att du resonerar klokt. Exakt så tycker jag att man ska göra.

      Jesper

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Analys Hartmann, våren 2023

Investeringsåret 2022

Finansiell Årskrönika 2021