Om oss

Vi är två bröder som har ett stort aktieintresse gemensamt och bloggen är tänkt vara en mötesplats där vi kan samla och diskutera idéer. Ni hittar oss även på Twitter: @maxhenrikson2 @jesperhenrikson

söndag 22 oktober 2017

Tankar om Amhult2 efter intressant Börssnack-tråd

Av Jesper Henrikson

Amhult2 har varit haft en riktig kräftgång under det senaste året. För drygt ett år sedan toppade aktien på 100kr och sedan dess har aktien tappat nästan 40%. Jag har tidigare skrivit om bolaget här och här.

Jag läste i helgen en intressant tråd på Börssnack om bolaget och jag tänkte skriva ned vad jag tar med mig från detta. 

Allmänt
Amhult2 har nyligen uppdaterat sin verksamhetsbeskrivning på hemsidan till följande:
”Amhult 2:s verksamhet består av fastighetsutveckling i egen regi, markförvärv, utveckling och förvaltning av hyresbostäder, kontor och kommersiella lokaler. Lokalerna är anpassade för både privata, kommunala och statliga hyresgäster och förvaltningar. Våra nuvarande hyresgäster för lokaler omfattar även restauranger, gym, friskvård, hotell och kontor. 
Vår långsiktiga strategi är förvaltning av de bostäder och lokaler som vi bebygger i totalentreprenad.

Bolaget har en avgiftsbelagd kölista till våra hyreslägenheter som omfattar flera hundra sökanden.

Vårt långsiktiga behov av mark för bebyggelse är täckt för lång tid framöver, och i motsats till flera fastighetsutvecklare på marknaden producerar vi inte bostadsrättslägenheter utan endast hyresrättslägenheter.”

En kommentar till detta är den avgiftsbelagda kölistan till hyreslägenheter som omfattar flera hundra sökanden. Detta känns betryggande.

Amhult – är området attraktivt och finns det ett överutbud av bostäder i området?
Konsensus verkar vara att Amhult är ett barnfamiljsområde. Intrycket är att Amhult inte är det mest attraktiva barnfamiljsområdet i Göteborgstrakten. Det är snarare de västra delarna av Göteborg som anses mest attraktiva. Även områden närmre staden, såsom Örgryte, Johannesberg och Krokslätt, anses vara mer premium än Amhult.

Bilden jag får är att området inte är superattraktivt sett till närheten till Göteborg, men desto mer attraktivt med närheten till jobb och hav. Hela området mellan hamnarna och runt Volvo (som ligger inom ett par kilometer från Amhult) håller på att bli logistikområde och därför kommer än mer arbetstillfällen att skapas lokalt.

Tillgången på bostäder i området är av stor betydelse. Överutbud skulle kunna leda till att Amhult2 måste sänka hyresnivån för att finna hyresgäster och det skulle då slå mot framtida förvaltningsresultat. Flera i tråden belyser att Torslanda i huvudsak är ett villaområde och att det därför finns en stor brist på lägenheter i området. Ett exempel är villaboende föräldrar i Torslanda som separerar och båda får ett behov av varsin lägenhet i området.

Substansvärdes- eller kassaflödescase?
Just nu skrivs spaltmeter i media om den skakiga bostadsmarknaden och att vi kan stå inför en bostadskrasch. Därför är det vettigt att se på en investering i Amhult2 som ett kassaflödes- snarare än ett substansvärdescase. Får vi en krasch på bostadsrättssidan påverkar det hyresrätter i relativt liten utsträckning. Folk måste bo och hyresrätter blir snarare attraktivare om bankerna begränsar utlåningen till köp av bostadsrätter.

När centrum är färdigställt har Amhult2 som mål att förvaltningsresultatet på eget kapital ska vara 8% per år och ambitionen är att dela ut 50% av vinsten. På en höft skulle man kunna tänka sig ett scenario med förvaltningsresultat på 70-80 MSEK - cirka 11-12 kronor per aktie, dvs en utdelning om 5,5-6 kr per aktie.

Bolagets största kostnader är naturligtvis byggkostnaderna. Sverige har idag dyrast byggkostnader i hela Europa (källa), vilket gör det svårt att tjäna pengar på nybyggda hyresrätter. En kraftig nedgång i bostadrättspriser skulle dock innebära en lugnare byggkonjunktur och därmed lägre byggpriser. Så länge man lyckas hyra ut sina bostäder skulle alltså kassaflödescaset bara stärkas av en avmattning på bostadsmarknaden. 

Avslutande ord
Amhult2 går fint som bolag och anledningen till bolagets kräftgång på börsen förklaras snarare av att aktien är "tråkig" än något mer fundamentalt. Jag har ökat mitt innehav i nedgången och kommer att fortsätta med detta ifall aktien sjunker ytterligare.

Vad har ni för tankar om aktien och bolaget?

14 kommentarer:

 1. När räknar du/de med att centrum är färdigställt?

  SvaraRadera
 2. Tja! Jag ser fram mot en uppdatering runt projektet Amhult 2. Har du någon ny uppdaterad analys på gång?  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena! Jag sålde hela mitt innehav i Amhult2 i våras på 88kr. Har släppt bolaget lite ur tankarna men samtidigt blir det alltmer intressant desto närmre färdigställande av området vi kommer...

   Även om aktien inte är dyr så bör den nog gå ner mot 70kr för att jag ska ta mig en närmre titt igen.

   Mvh!

   Radera
 3. Tjena! Jag har svårt att se att kursen sjunker ner till 70 kr. Jag tror att du har sålt av alldeles för tidigt. Håller med om att caset blir mer och mer intressant. Spännande med Q4 och nya värderingen av fastigheterna. Jag gissar på EPRA-NAV över 100 kr.
  Mvh

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Den höga kalkylräntan gjorde att värderingen och att substansvärdet blev något lägre än vad jag trodde. Caset är i mina ögon fortsatt intressant och tuffar på enligt plan. Extremt låg risk och när Amhult tar in Skogens gård i bolaget så tror jag att aktien lyfter rejält om inte bolaget hinner bli uppköpt förstås....En aktie för byrålådan!
  Mvh

  SvaraRadera
 6. Grattis! Jag ser att kursen är nere på 78 kr. Du gjorde helt rätt som sålde dyrt och har möjlighet att tänka på billigt igen. Caset känns spännande och risken är i mina ögon låg. En aktie för en långsiktig investerare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådär ja. Sagt och gjort - nu är jag inne i Amhult igen. Tycker att den är alltför billig nu.

   Radera
  2. Jag tycker att du gjorde helt rätt som gick in i bolaget igen till en lägre kurs. När kursen var nere vid 75-76 så ökade jag mitt innehav. Jag tycker caset ser bra ut. Det vore kul om du vill göra en uppdaterad analys av bolaget.

   Radera
  3. Japp, känns som att nuvarande nivåer kan vara en fin nivå att komma in på. Lovar inget, men ska försöka skriva ihop mina tankar under de närmsta veckorna.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Intressant att ta del av dina tankar om bolaget. Jag tror på bolaget och ligger lång. Aktien har en uppsida och frågan är när aktien tar fart upp⬆️  Mvh

  SvaraRadera
 9. Nu närmar vi oss Q3 och sedan årsrapporten. Fastigheterna färdigställs enligt plan och förvaltningsresultatet och substansvärdet ökar. Vad tror du EPRA-NAV är vid årsskiftet?

  SvaraRadera