Oktoberbjörnar, panik och nettosparande


Skrivet av Max Henrikson 2018-10-24 

Nyblivna aktiespekulanter stöter på björnen för första gången

Såhär 10 år in en bull market är det naturligt att många aldrig varit med om större förluster. När aktiekurserna vänder ner och blåa siffror i bankappen blir röda är det lätt att drabbas av panik.

De mest hypade tillväxtbolagen åker ofta på det mest när marknaden får en sättning. Under 2018 har igamingbolagen (som jag för övrigt numera ligger lång) gått från att vara älskade till föraktade och den senaste veckan har den av Avanzianer or Sharevillefantaster så älskade cannabisbranschen tappat rejält, med 30%iga fall i flera bolag, för att nämna några exempel.

”Problemet” med alla nyintresserade aktiespekulanter och hypade marknader är att folk inte räknar på sina investeringar.  Man köper bolag X för att marknaden går upp, eller för att man inte vill missa tåget. Ofta är storyn bra. Man köper vinnare med ljus framtid. Framgång föder framgång och till sist är folk så sålda på den ljusa framtiden att hänsyn inte längre tas till det viktigaste av allt: Priset.

Problemen uppstår när väl hypen vänder. Vid det första fallet köper spekulanterna ”dippen”. Många nytillkomna ägare passar på att ”snitta ner sitt GAV” men ett par %enheter senare det oftast samma dippköpare och GAVsänkare som till sist säljer i panik.

Paniken kan dock botas av ett par timmars research.

Om alla aktieägare ägnade en timme eller två åt att räkna på sina investeringar skulle mycket ångest kunna undvikas och de stora rörelser vi ser på aktiemarknaderna skulle förmodligen mildras något.
Tyckte du att bolag X var köpvärt på 100 kr och ingen ny information kommit borde ju 70kr vara ett kap. På 50 kr borde du köpa för allt du har. Givetvis bygger detta resonemang på att du faktiskt hade tänkt efter och kommit fram till att aktien var köpvärd på 100 kr. Har man aldrig räknat på sina innehav förstår jag dock att paniken infinner sig när priset dalar. Själv brukar jag tacka och köpa när mina favoritbolag kommer ner i pris utan att förutsättningarna ändrats. Genom att ha ett motiverat värde på sina innehav kan man med ett leende köpa mer av alla som paniksäljer.

Fördelen med att vara nettoköpare

Låt säga att du är 30 år gammal och har hållit på med aktier ett par år.  Du har 300 000 kr i depån och sparar 5000 kr i månaden. Således kommer du addera 20% cash till dina besparingar nästkommande 12 månader. Genom att inte göra något med dina nya besparingar minskar du exponeringen mot aktiemarknaden och du får alltså en ökande andel cash utan att sälja. Du behöver således inte tänka på att tajma en exit på toppen. 

Hittar du inget köpvärt kan du bara vänta, öka andelen kassa och slå till med kraft när du väl hittar något köpvärt. Till skillnad från en fondförvaltare slipper du oroa dig över att bli av med jobbet pga underpreformance och du tvingas inte sälja när det är som svartast pga fondutflöden. Du har helt enkelt fördelen av att vara långsiktig och fördelen av att nya cash ständigt tillförs. Behöver du pengarna i närtid borde du självfallet ha pengarna i säkrare investeringar än aktier…  Är du däremot en nettosparare med lång sparhorisont borde en sättning vara välkommen, du får ju köpa med rabatt!

Hur gör jag?

Själv har jag förmånen att kunna spara drygt 12 000 kr i månaden och det senaste året har jag haft en automatisk överföring på 7 000 kr till Avanza och 5000 kr till ett sparkonto. Aktiepengarna investeras oftast direkt i befintliga innehav och sparkontot används som stridskassa vid större sättningar eller om jag hittar nya intressanta innehav.

42% går alltså till mitt sparkonto, som idag utgör ca 25% av mitt investerbara EK (lägenhet exkluderat). Så länge andelen av månadssparandet som går till sparkontot överskrider befintlig andel cash av totala tillgångar minskar jag min aktieexponering. Detta kan gör att jag kan öka mitt aktieinnehav samtidigt som jag minskar aktieandelen när marknaden känns lite halvdyr.

När tillfällen kommer pumpar jag in pengar från sparkontot till depån och skulle vi få en större nedgång, så att aktier generellt känns billiga kommer jag öka andelen av sparandet som går till aktiedepån från dagens 58% till närmre 100%.

Jag uppdaterar excelsnurrorna efter varje kvartalsrapport och använder konsensussiffror i kombination med egna antaganden för att antecipera omsättning och resultat två år framåt.  

Blir jag osäker på en värdering kan jag enkelt lägga in aktuell aktiekurs i min excelsnurra och ser då direkt vad aktiens P/E tal, givet nuvarande kurs blir 2019 och 2020 givet mina estimat. Vidare ser jag vad kursen ”borde” ligga på givet det P/E tal jag anser rimligt.

Genast känner man sig säker i sitt ägande och vågar köpa mer, snarare än att sälja. Nedan visar jag hur excelsnurran ser ut för det största innehavet Avensia. Datan har jag exporterat från Börsdata och Q4 2018E och framåt bygger på egna uppskattningar. Jag kan alltså ta vilket bolag som helst, exportera det från börsdata och få in det i modellen nedan. Sen bildar jag mig en uppfattning om omsättningstillväxt och vinstmarginaler nästkommande år. Dessa antaganden gör jag ofta i ett annat ark och feedar sedan in i modellen nedan. 

Vipps, så har jag en stabil grund att luta mig mot när det blåser...


Designen ovan tog jag från en snygg uppställning av Leo Vegas av @Ramlars77 på twitter och jag importerar numera in alla innehav från Börsdata till modellen. Gröna fält är mina antagningar.

Min poäng är inte att alla måste veta på kronan vad en aktie är värd, men har man i vart fall ansträngt sig och lagt en timme eller två på att analysera, räkna och tänka så slipper man gå bort sig i de värsta nybörjarfällorna. 

Lycka till "out there"

//Max



Kommentarer

  1. Snygg uppställning! importerar du manuellt från börsdata?
    Jag är fortfarande relativt ny på aktiemarknaden men försöker åtminstone sätta upp några punkter likt dina för att se ungefär vad jag kan tänka mig att betala med tanke på framtida vinster, utdelning m.m. (ny och ny, snart två år :)

    Viktigaste lärdomen så långt är nog att man kan inte spå framtiden, inte ens "proffsen" och många är på tok för kortsiktiga i sitt investerande.
    Det svåraste tycker jag att en relativt liten förändring på framtida vinster/marginaler förändrar priset man ska betala rätt rejält!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, tack för det :) ja jag exporterar datan direkt ifrån börsdata (som premiummedlem). Jag får det då i Excel-format och kan sedan kopiera och klistra in i mitt eget masterdokument. I exporten får man säkert 50-100 rader med siffror, som sedan klumpas ihop i modellen du ser i bilden ovan.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Analys Hartmann, våren 2023

Att värdera bolag och få ett övertag på marknaden

Finansiell Årskrönika 2021